Mailing lista

Izaberite mailing listu na koju želite da se prijavite / sa koje želite da se odjavite

You are here

Preko 540 miliona zapisa o korisnicima Facebook-a pronađeno na nezaštićenom serveru

Istraživači iz kompanije UpGuard objavili su članak na svojoj veb stranici u kojoj tvrde da su na nezaštićenom Amazon-ovom  serveru pronašli 540 miliona zapisa o korisnicima Facebook-a.

UpGuard tvrdi da podaci ne dolaze direktno od ove socijalne mreže, već dolaze od trećih strana. Podaci potiču sa dva izvora, prvi je meksička medijska kompanija „Cultura Colectiva“, dok je druga aplikacija za Facebook pod imenom „At the pool“.

Oko 146 GB podataka pronađeno je na dva nezaštićena Amazon S3 servera. Ovi serveri su ugašeni nakon što su UpGuard i Facebook kontaktirali Amazon. Podaci koji potiču od „Cultura Colectiva“ sadrže preko 540 miliona zapisa o korisnicima Facebook-a. Ovi zapisi sadrže identifikatore i korisnička imena, te komentare, reakcije i lajkove korisnika.

Drugi izvor podatka je Facebook aplikacija razvijena od treće strane pod nazivom „At the pool“. Ovi podaci sadrže podatke o oko 22 000 korisnika. Podaci se sastoje od imena, email adresa, lista prijatelja, informacija o članstvu o grupama i cheked-in lokacija. Među podacima „At the pool“ aplikacije nalaze se i lozinke u otvorenom tekstu, ali se pretpostavlja da ovo nisu lozinke za Facebook, već za aplikaciju.

Ovo nije prvi put da su podaci o Facebook korisnicima zloupotrebljeni od treće strane. Najpoznatiji je slučaj kompanije Cambridge Analytics u kojem su ukradeni podaci miliona korisnika.